Πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες: Το Σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο μιας γυναίκας, την γονιμότητά της, τις ορμόνες της ή πτυχές της εμφάνισής της. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την μακροπρόθεσμη υγεία της. Αυτές οι πληροφορίες αφορούν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία σας μακροπρόθεσμα και δεν καλύπτουν συγκεκριμένες επιλογές θεραπείας για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένας αρκετά παρεξηγημένος όρος. Η σωστή του ονομασία είναι «Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» (ΣΠΩ). Κι όταν στην Ιατρική αναφερόμαστε σε σύνδρομο εννοούμε πολλά συμπτώματα, που εκδηλώνονται από διαφορετικά όργανα και συστήματα του οργανισμού. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PolycysticOvarySyndrome PCOS) επηρεάζει σε παγκόσμιο επίπεδο το 10-15% των γυναικών. Το σύνδρομο περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1935 από τους γιατρούς Stein και Leventhal.

 

Η γυναίκα, που πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζει:

Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών, τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά κριτήρια.
Διαταραχές εμμηνορρυσίας (ολίγο- ή και αν-ωοθυλακιορ-ρηξία).
Υπερανδρογοναιμία (ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα, κοιλιάς, μηρών αλλά και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη).

 

Μπορεί το σύνδρομο να προκαλέσει υπογονιμότητα;
Το ΣΠΩ, λόγω της διαταραχής της ωορρηξίας που προκαλεί, μπορεί να επηρεάσει και τη γονιμότητα. Δηλαδή μία γυναίκα με αυτό το σύνδρομο, δεν παράγει ώριμο ωοθυλάκιο κάθε μήνα, οπότε δεν είναι δυνατή και η σύλληψη. Η υπογονιμότητα που προκαλεί το ΣΠΩ, μπορεί να ξεπεραστεί με την κατάλληλη θεραπεία. Συγκεκριμένα, ο γυναικολόγος μπορεί να χορηγήσει θεραπεία για την πρόκληση ωορρηξίας.

 

Τι ρόλο παίζει ο υγιεινός τρόπος ζωής στην αντιμετώπιση;
Ο υγιεινός τρόπος ζωής με σωστή διατροφή και άθληση, χωρίς την κατανάλωση αλκοόλ, ουσιών και καπνίσματος, προφυλάσσει από τις επιπλοκές του συνδρόμου αυτού, όπως π.χ. ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερχολιστεριναιμία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η άθληση βοηθά σημαντικά στην πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του ΣΠΩ.

Μια διατροφή χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, φτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση ενός χαμηλού σωματικού βάρους, στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας, μέσω της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την προφύλαξη, βελτίωση ή και υποστροφή των συμπτωμάτων του μεταβολικού συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.