Φυσιολογικος τοκετος

φυσιολογικός τοκετός
Φυσιολογικός τοκετός:

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι ένας «σταθμός» στη ζωή της γυναίκας!

Σε μία γυναίκα που γεννάει για πρώτη φορά ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, που μπορεί να φθάσουν τις 15 με 20. Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει στο παρελθόν είθισται να έχουν τοκετούς που ολοκληρώνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ένας φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε 3 στάδια:
  • Στάδιο διαστολής.
  • Στάδιο εξώθησης.
  • Στάδιο της υστεροτοκίας.

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια, με τη βοήθεια ενός έμπειρου μαιευτικού προσωπικού, ο τοκετός ολοκληρώνεται με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

Πιο αναλυτικά:

  • Στάδιο διαστολής

Το πρώτο στάδιο ή αλλιώς το στάδιο της διαστολής. Στο στάδιο αυτό ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται πλήρως, προκείμενου να περάσει το κεφάλι του παιδιού. Η διαστολή περιγράφεται με εκατοστά. Στα πέντε ή έξι εκατοστά λέμε ότι ο τράχηλος έχει μισοδιασταλεί.

  • Στάδιο εξώθησης

Το δεύτερο στάδιο ή αλλιώς το στάδιο της εξώθησης. Στο στάδιο αυτό το κεφάλι του μωρού σπρώχνει για να βγει. Ενστικτωδώς η έγκυος ωθεί προς τα κάτω. Η πρώτη ένδειξη ότι το μωρό έρχεται είναι η διόγκωση του πρωκτού και του περινέου. Μετά από δύο συστολές βγαίνει το κεφάλι του. Καθώς το κεφάλι του μωρού πιέζει, αισθανόμαστε ένα τσούξιμο ή ένα κάψιμο. Στην φάση αυτή υπάρχει περίπτωση να μας γίνει περινεοτομή (χειρουργική τομή στο περίνεο μεταξύ του πρωκτού και του στομίου του κόλπου).

  • Στάδιο της υστεροτοκίας

Το τρίτο στάδιο του φυσιολογικού τοκετού ή αλλιώς υστεροτοκία. Στο στάδιο αυτό αρχίζει μετά τη γέννηση του παιδιού. Η μαία θα καθαρίσει τα όποια υγρά υπάρχουν στις αναπνευστικές οδούς του μωρού. Θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος και μετά το χαρακτηριστικό πρώτο κλάμα του νεογέννητου, μπορούμε να το πάρουμε την πρώτη του αγκαλιά. Μετά τη γέννηση του παιδιού, μπορεί να αισθανθούμε και πάλι συστολές. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να αποβληθεί ο πλακούντας, πράγμα που θα γίνει αμέσως μετά. Ρίγη και τρεμούλα μπορεί να είναι αρκετά έντονα τη στιγμή της αποκόλλησης του πλακούντα με την βοήθεια της μαίας.

 

Μετά την έξοδο του πλακούντα, ακολουθεί ο έλεγχος από πλευράς γιατρού των γεννητικών οργάνων της μητέρας. Ελέγχεται η μήτρα (η οποία φυσιολογικά συσπάται και γίνεται μισή σε μέγεθος ώστε πλέον να ψηλαφάται κάτω από τον ομφαλό), ο τράχηλος της μήτρας, ο κόλπος, τα χείλη του αιδοίου και το περίνεο. Ο έλεγχος αφορά πιθανές εστίες αιμορραγίας ή ρήξεις που έγιναν κατά την δίοδο του μωρού και την πίεση πάνω στα όργανα. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ακολουθεί η συρραφή της περινεοτομίας (εφόσον έχει γίνει). Η μητέρα παραμένει στην αίθουσα τοκετού για 2 ώρες ακόμα για λόγους καθαρά προληπτικούς. Στο χρονικό αυτό διάστημα κάνει και την πρώτη προσπάθεια θηλασμού με την βοήθεα της μαίας. Μόλις περάσει το δίωρο οδηγείται στο δωμάτιό της.