Μεθοδοι Αντισυλληψης

μέθοδοι αντισύλληψης
Aντισύλληψη :

Η αντισύλληψη δεν αρκεί να γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται και σωστά. Για την απόλαυση στον έρωτα. Για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Παχαίνει το «αντισυλληπτικό χάπι»;

Πόσο αποτελεσματικό είναι το σπιράλ;

Σκοτώνει το προφυλακτικό την ηδονή;

Πως εφαρμόζει αντισύλληψη ο γιατρός κατόπιν εορτής, μετά από μια κρίσιμη συνουσία;

Ο φόβος της εγκυμοσύνης θα σβήσει μια για πάντα, όταν έρθει το γυναικείο προφυλακτικό και στην Ελλάδα;

Μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν πολλές, λίγες όμως, είναι οι αξιόπιστες. Εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης είναι ‘λύση’ της τελευταίας καταφυγής είναι η έκτρωση που εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές αναστολές μπορεί να γεννήσει στη γυναίκα και κινδύνους υγείας (στείρωση, διακοπή της περιόδου, ενδομητρίωση κ.τ.λ). Η σύγχρονη γυναίκα, που έχει δικαίωμα στη χαρά του έρωτα, μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο αντισυλληπτικής προστασίας που της ταιριάζει.

Διακεκομμένη συνουσία:

Εφαρμόζεται κατά κόρον από τα ζευγάρια αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15-30%) και επιπλέον, μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση σε σημείο που η γυναίκα να μη φθάνει σε οργασμό. Μπορεί να υπάρξει πρόωρη εκσπερμάτωση έξω από τον κόλπο και να μείνει έγκυος η γυναίκα.

Προγραμματισμένη συνουσία:

Άλλη μια μέθοδος με υψηλό ποσοστό αποτυχίας (15-30%). Η γυναίκα ξέρει ότι η ωορρηξία γίνεται στο μισό του κύκλου των 28 ημερών, δηλαδή την 14η μέρα. Δεν έχει, λοιπόν, επαφές 5 μέρες πριν και 5 μέρες μετά από την ‘επικίνδυνη’ αυτή ημέρα. Ο κύκλος, όμως, σπάνια λειτουργεί ‘ρολόι’ και όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, όταν δεν είναι σταθερή η περίοδος.

 

Θερμομετρική μέθοδος:

Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3%. Η γυναίκα μετρά κάθε πρωί τη θερμοκρασία της. Την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μισό βαθμό και η γυναίκα, επομένως, θα αποφύγει την επαφή. Μέθοδος που δημιουργεί εκνευρισμό και μόνιμη εξάρτηση από το …θερμόμετρο, χωρίς πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα αντισύλληψης.

 

Σπιράλ:

Η ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης είναι μια πολύ αξιόπιστη μέθοδος (99% επιτυχής). Δεν επιτρέπει στο σπέρμα να γονιμοποιήσει το ωάριο ή και αν αυτό συμβεί δεν επιτρέπει την εμφύτευση του ωαρίου στο ενδομήτριο.

Το απλό σπιράλ αποτελείται από πλαστικό και χαλκό. Τοποθετείται πάντα από το γυναικολόγο και μπορεί να μείνει στη μήτρα μέχρι και 5 χρόνια ανάλογα με το είδος του. Αν η γυναίκα είναι άνω των 40 ετών μπορεί να παραμείνει μέχρι και την εμμηνόπαυση.
Δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η περίοδος μπορεί να γίνει αρκετά πιο βαριά με την τοποθέτησή του γι’ αυτό και δεν συνιστάται σε γυναίκες με προβλήματα στον κύκλο τους. Επίσης η τοποθέτησή του μπορεί να είναι λίγο δύσκολη σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει.

Το σπιράλ με προγεστερόνη είναι σχετικά καινούριο στη χώρα μας και είναι το ίδιο αποτελεσματικό με του χαλκού. Παρέχει σχετικά καλύτερη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και έχει ευεργετική δράση στα προβλήματα της περιόδου. Μετά από ένα αρχικό διάστημα 3-6 μηνών όπου η περίοδος είναι σχετικά ανώμαλη, το αίμα στην περίοδο μειώνεται ή και εξαφανίζεται εντελώς μέχρι το σπιράλ να αφαιρεθεί μετά από 5 περίπου χρόνια. Η μέθοδος αυτή είναι εξαιρετική για γυναίκες με πολύ αίμα που είναι πολύ δύσκολο να ρυθμιστεί.
Μειονεκτήματά του είναι η υψηλή τιμή.

Προφυλακτικό:

Συνιστάται όχι μόνο ως ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης αλλά και ως ασπίδα προστασίας από το AIDS. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά: αποκλείει τον κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτισης, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό της γυναίκας με ουσίες, αποτρέπει τους κινδύνους μολύνσεως ενώ δεν ‘σκοτώνει’ την απόλαυση του έρωτα, όπως συμβαίνει στη διακεκομμένη συνουσία. Μάλιστα, τώρα, κυκλοφορούν στο εμπόριο εξαιρετικά λεπτά προφυλακτικά που δεν μειώνουν, όπως τα παλαιότερα, τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Το αντρικό προφυλακτικό αν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι κατά 98% αποτελεσματικό. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση του, φθηνό, χωρίς παρενέργειες, προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, AIDS, βλεννόρροια κλπ) και δεν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Μειονέκτημά του είναι ότι είναι «ενοχλητική» η τοποθέτησή του και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της. Δηλαδή να τοποθετείται πριν ο άνδρας έρθει σε επαφή με τα γεννητικά όργανα της γυναίκας και να αφαιρείται αμέσως μετά την εκσπερμάτωση. Ταυτόχρονά υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει ή να τρυπήσει, ειδικά αν είναι από λάτεξ και χρησιμοποιείται μαζί με λιπαντικά υγρά.

Το γυναικείο προφυλακτικό δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας. Είναι πιο ακριβό από το αντρικό αλλά δίνει στη γυναίκα την πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά την αντισύλληψη. Οι κανόνες χρήσης του είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με του αντρικού με τη διαφορά ότι πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε το πέος να μην εισχωρήσει μεταξύ του κόλπου και του προφυλακτικού. Προστατεύει και αυτό από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λιπαντικά υγρά.

 

Αντισυλληπτικό Χάπι:

Με μηδαμινό ποσοστό αποτυχίας (0,2-0,5%) το ‘χάπι’ χορηγείται από το γυναικολόγο σε νέες, σχετικά, γυναίκες, που δεν καπνίζουν, ύστερα από εξέταση της κατάστασης του κόλπου, τεστ Παπανικολάου, καλλιέργεια, εξετάσεις αίματος. Τα νέα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν λιγότερες ορμόνες, είναι πιο ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες. ‘Μύθος’ ότι το ‘χάπι’ συνεπάγεται αναγκαστικά αύξηση του βάρους της γυναίκας. Η νέα κοπέλα, που προσέχει τη διατροφή της, μπορεί να μην παχύνει καθόλου όταν θα πάρει αντισυλληπτικά. Όταν όμως το ‘χάπι’ συνδυαστεί με τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Γι’ αυτό καπνίστριες, προσοχή!

 

Στείρωση:

Η Στείρωση της γυναίκας με τρόπο λαπαροσκοπικό ή χειρουργικό τίθενται ‘εκτός λειτουργίας’ οι σάλπιγγες. Το αποτέλεσμα δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνιμο και η λειτουργία των σαλπίγγων μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό.

Η Στείρωση του άνδρα ή βαζεκτομή μέθοδος που εφαρμόζεται κατά κόρον στην Αμερική και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια ανδρισμού αλλά προϊόν ώριμης σκέψης του άνδρα που απέκτησε παιδιά και θέλει πλέον να απολαύσει άφοβα τον έρωτα με την σύντροφό του.

 

Μετασυνουσιακή αντισύλληψη:

Και για τις απρόσεκτες, υπάρχει ελπίδα. Μετά από μια συνουσία χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέτρα απέτυχαν, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει την έκτρωση, αρκεί να καταφύγει μέσα στα 3 πρώτα 24ωρα στο γυναικολόγο της.
Ο γιατρός θα χορηγήσει αντισυλληπτικά δισκία ή ενδομυική ένεση μέσα στις πρώτες ώρες μετά την ύποπτη συνουσία, αποτρέποντας στην αρχή της μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το κλειδί είναι να τρέξει αμέσως η γυναίκα στον γιατρό.

 

  • Μέχρι πότε πρέπει να χρησιμοποιεί μια γυναίκα αντισύλληψη;

Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό είναι απαραίτητη η χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου μέχρι την οριστική εμμηνόπαυση της γυναίκας. Αυτό γίνεται γιατί μια γυναίκα η οποία για παράδειγμα είναι 47 ετών μπορεί έστω και σε αραιά διαστήματα να παράγει ένα ωάριο που να είναι καλής ποιότητας και να γονιμοποιηθεί οδηγώντας σε εγκυμοσύνη. Μπορεί βέβαια οι πιθανότητες να συμβεί αυτό να είναι αρκετά μειωμένες (κάτω από 5%), αλλά δεν παύουν να υπάρχουν. Έτσι λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιείται κάποιο είδος αντισύλληψης για ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο αν η γυναίκα είναι άνω των 50 ετών και για δύο χρόνια αν είναι κάτω των 50.

Οπωσδήποτε υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό. Για παράδειγμα στα ζευγάρια που έχουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας και ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν μπορεί να τεκνοποιήσει.

 

  • Τι συμβαίνει με το θηλασμό;
    Ο θηλασμός μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης αν η μητέρα θηλάζει πλήρως το παιδί μέχρι αυτό να γίνει 6 μηνών.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η μητέρα να:

  • Θηλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα ακόμη και τη νύχτα
  • Να μην έχει περίοδο
  • Να μην χάνει το παιδί γεύματα με τη χρήση έτοιμου γάλακτος

Σε περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω δεν ισχύει θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της για να της προτείνει μια μέθοδο αντισύλληψης.