Γυναικολογικος ελεγχος

ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος
Γυναικολογικός έλεγχος:

περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων με σκοπό την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας.
Αναλυτικά, ένας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 

Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ)

Σήμερα, κάθε γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει το κλασικό τεστ Παπ, και το νεώτερο τεστ Παπ υγρής φάσης (Thin Prep) που είναι πολύ πιο ακριβές από το κλασικό.

Η εξέταση βασίζεται στη λήψη κυττάρων με ειδικά βουρτσάκια από την εξωτερική επιφάνεια αλλά και από το εσωτερικό του τραχήλου.

Έπειτα στέλνονται προς εξέταση σε Ιατρό Κυτταρολόγο προκειμένου να εντοπιστεί εάν υπάρχουν πιθανές αλλαγές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.

Ο στόχος της εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων οι οποίες προηγούνται κατά πολλά χρόνια από την εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου.

Εκτός από ενδεχόμενη κακοήθεια, μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου.

Η εξέταση είναι απολύτως ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Οι κολπικές πλύσεις και η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγονται μία μέρα πριν καθώς και η χρήση ταμπόν ή κολπικής κρέμας για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση.

 

Διακολπικό Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστούν τα αιτία ορισμένων μορφών υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας, καθώς και προβλήματα διαταραχών της εμμήνου ρύσεως ή πυελικών φλεγμονών.

Ακόμη μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και πιθανές ανωμαλίες αυτού.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή υπερηχογραφήματος για την απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, ειδικά αν περιλαμβάνει και διακολπικό doppler.

Παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες στο γιατρό να διαγνώσει πιθανές παθολογικές καταστάσεις των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, όπως:

• Παθήσεις της μήτρας (ινομυώματα, πολύποδες, αδενομύωση).
• Κύστεις και όγκους των ωοθηκών.
• Πυελικές φλεγμονή (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα, κ.α).

 

Γυναικολογικη εξεταση

Η εξέταση περιλαμβάνει την εξωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και την εσωτερική (από τον κόλπο) ψηλάφηση της μήτρας και των ωοθηκών. Μέσω της γυναικολογικής εξέτασης αποκλείονται πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως φλεγμονές, τοπικές λοιμώξεις, συγγενείς ανωμαλίες αλλά και γυναικολογικοί όγκοι.

Η εξέταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σε πολλές περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα χλαμύδια, δεν εμφανίζεται ποτέ σύμπτωμα και η διάγνωση τίθεται μόνο εργαστηριακά ή κλινικά από τη γυναικολογική εξέταση.

 

Ελεγχος μαστων

Ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο των μαστών περιλαμβάνει:

  • την ψηλάφηση
  • την μαστογραφία
  • τον υπέρηχο μαστών
  • και σε ορισμένες περιπτώσεις τη μαγνητική τομογραφία.

Η ψηλάφηση θα πρέπει να γίνεται τακτικά μία φορά το μήνα , αμέσως μετά την περίοδο.

Ιδανικές μέρες είναι από την 8η-10η μέρα του κύκλου γιατί τότε είναι κατά κανόνα οι μαστοί πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι.

Οι γυναίκες που βρίσκονται μετά την εμμηνόπαυση εξετάζουν το στήθος τους την πρώτη μέρα κάθε μήνα.
Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία παρέχει σημαντικότατες συμπληρωματικές πληροφορίες για τη μορφολογία και τη σύσταση των διαφόρων ογκιδίων, τα οποία έχουν προηγουμένως εντοπισθεί είτε με την ψηλάφηση ή τη μαστογραφία.

Από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά μαστογραφικός έλεγχος σε ετήσια βάση, ακόμη και εάν δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενόχλημα ή κλινικό εύρημα.

Για μικρότερες ηλικίες η μαστογραφία συνίσταται μόνο στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε μαστογραφία θα πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη και λεπτομερή κλινική ψηλάφηση από ειδικό Ιατρό ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη διαγνωστική ικανότητα.